Asbest dak ontmossen

Er zijn nog veel daken die asbest bevatten. Mag zo'n dak ontmost worden en zo ja: welke methode hanteer je dan?

Wat is asbest?

Asbest is een vezelachtig materiaal dat vroeger gebruikt werd voor allerlei toepassingen omdat het isolerend, sterk en goedkoop was. Asbest veroorzaakt echter kanker en stoflong.

Asbest is enkel schadelijk bij inademing van de vezels. Contact met de huid of inslikken van vezels is niet schadelijk.

Bevat mijn dak asbest?

De eerste en belangrijkste vraag die je jezelf dient te stellen is natuurlijk of je dak wel effectief asbest bevat. Asbest werd gebruikt in betonnen dakpannen, golfplaten en leien en dit voor 1998. Is je dak dus geplaatst of verbouwd voor 1998, dan dien je te controleren of het asbestvrij is. Dit kan niet met het blote oog, een labotest is hierbij noodzakelijk. Zo'n labotest is niet gratis dus onderneem eerst volgende stappen:

  • Draag een mondmasker
  • Kijk of er verwering in de dakbedekking zit
  • Op het punt waar er losse vezels zijn, hou je een vlam ( aansteker of bunsenbrander )
  • Als de vezels blijven gloeien zonder op te branden zit er zo goed als zeker asbest in verwerkt en dient een labotest uitsluitsel te geven.

Als je denkt dat een labotest nodig is, kan je deze laten uitvoeren voor ongeveer 150 euro door een expert ter plaatse ( asbestvezels zijn zichtbaar onder een microscoop ) of door een staal naar een labo te brengen.

Mag ik een dak met asbest ontmossen?

Je mag nooit een dak met asbest reinigen of ontmossen omdat dit losse vezels zal verspreiden en op die manier personen blootstelt aan asbestziektes.

Anti-mosbescherming aanbrengen

Als je een oplossing zoekt en niet wenst over te gaan tot een overzet-dak of nieuw dak kan je wel opteren om enkel een anti-mosbescherming aan te brengen ( coating ).

Belangrijk:

  • Doe dit nooit zelf!
  • De specialist moet grondig ingelicht worden en kan de opdracht weigeren

Zelf als je alle voorzorgen neemt, kunnen er vezels loskomen door op het dak te lopen of met een borstel de dakbedekking te bewerken. Het is dus helemaal niet zo dat enkel een hogedrukreiniger de asbestvezels los maakt!

Asbest verwijderen

Heb je een asbesthoudende dakbedekking en je wenst deze te verwijderen, neem contact op met een bedrijf erkend voor afbraak- en verwijderingswerken van asbest, aangesteld door de overheid.

Offerte dak ontmossen aanvragen