Betonpannen ontmossen

Niet elke dakbedekking dient op dezelfde manier of hetzelfde tijdstip ontmost te worden. Hier leggen we uit wat betonpannen ontmossen zo speciaal maakt.

Wat is een betonpan?

Een betonpan is een dakbedekking uit cement en zand ( beton ). Het grootste verschil met keramische dakpannen is dat men een betonpan in het productieproces gewoon laat drogen. Een keramische pan ( klei ) daarentegen wordt gebakken.

Het laten drogen maakt een betonpan veel sterker dan een keramische pan. Een groot nadeel van een betonpan is echter dat er langzaam gruis loskomt door slijtage. Op de delen waar dit gruis loskomt, wordt de pan ruwer en krijgt mos meer kans om zich te hechten.

Als de pannen een extra coating hebben, zijn ze meer bestand tegen mos. Betonnen dakpannen die deze dubbele coating niet hebben, zullen al gauw mosvorming vertonen.

Fabrieksgarantie

Er zijn fabrikanten die 30 jaar garantie bieden op hun dakbedekking maar dit geldt uiteraard niet voor mosvorming. Een fabrikant kan zo'n garantie niet waarmaken want mosvorming kan je niet tegenhouden op slecht verluchte stukken dak.

Wanneer dien ik een dak te laten ontmossen dat bestaat uit betonnen dakpannen?

Afhankelijk van de ligging en situering van je woning mag je rekenen dat betonnen dakpannen dienen ontmost te worden binnen de 15 jaar.

Hoe betonnen dakpannen ontmossen?

Omdat de pannen reeds ruwer zijn dan andere dakbedekkingen wordt hier best met een hoog debiet gewerkt. Om de mindere waterkracht te compenseren gebruikt men warmer water. Dit water kan tot 75°C warm zijn.

Een betonnen dakpan zal meer tijd nodig hebben om te drogen. Het aanbrengen van de beschermende coating tegen mos dient dan ook enkele dagen te wachten.

Extra voordeel ontmossen van betonnen dakpannen

Door je betonnen dakpannen tijdig te ontmossen voorkom je verdere slijtage. Meer nog zal de extra anti-mos behandeling je dak als nieuw doen lijken.

Betonpannen laten ontmossen?

Wens je je betonpannen te laten ontmossen door een firma? Vraag nu een offerte aan.

Offerte dak ontmossen aanvragen