Dakpannen ontmossen

Dakpannen ontmossen & dakpannen reinigen

Wat moet je weten om dakpannen te reinigen? Wat moet je weten over dakpannen ontmossen en reinigen?

Wat is een keramische dakpan?

In tegenstelling tot betonnen dakpannen, worden keramische dakpannen gebakken en niet gedroogd. De keramische dakpan, ook wel stormpan of kleidakpan genoemd, weegt ongeveer evenveel als een betonpan en is iets meer weerbestendig dan een betonpan.

Deze weesbestendigheid zorgt er voor dat je minder snel mos krijgt op een keramische dakpan dan haar betonnen tegenhanger. Alles hangt wel af van de afwerking van de pan.

Keramische dakpannen en mos: de afwerking telt

Keramische dakpannen kunnen op ontelbare manieren worden afgewerkt en extra beschermd:

  • Ruw zonder afwerking
  • Verweerde patina
  • Engobe
  • Mat of glanzende glazuurlaag
  • Alle kleuren en maten

Vooral een extra glazuurlaag zal het aanhechten van mos en algen verminderen. Daartegenover staat wel dat deze dakpannen sneller beschadigd geraken. Dergelijke pannen zijn wel een stuk duurder dan de standaard stormpannen maar ze voorkomen meer aanhechting van vuil.

Waar om letten bij dakpannen reinigen?

Bij het ontmossen van keramische dakpannen is het héél belangrijk niet te veel druk te gebruiken tijdens de reiniging. Zoek dus een ontmossing specialist die de nodige ervaring en materiaal heeft. Een goede uitgangsbasis is een hogedrukreiniger met ongeveer 80 bar en een V-straal.

Naast het reinigen zelf dient er ook goed opgelet te worden waar men loopt om beschadiging van de dakbedekking te voorkomen. Ontmossers die beschikken over stellingen, hoogtewerkers of loopladders hebben hier zeker de voorkeur.

Dakpannen laten ontmossen?

Wens je je dakpannen te laten ontmossen door een firma? Vraag een offerte aan.

Offerte dak ontmossen aanvragen