Dakpannen ontmossen & pannen reinigen

Ontmossen van dakpannen

Dakpannen ontmossen? Wat moet je weten over het reinigen van dakpannen?

Wat is een keramische dakpan?

In tegenstelling tot betonnen dakpannen, worden keramische dakpannen gebakken en niet gedroogd. De keramische dakpan, ook wel stormpan of kleidakpan genoemd, weegt ongeveer evenveel als een betonpan en is iets meer weerbestendig dan een betonpan. Deze weesbestendigheid zorgt er voor dat je minder snel mos krijgt op een keramische dakpan dan haar betonnen tegenhanger. Alles hangt wel af van de afwerking van de pan. Kies je voor een geglazuurde pan, dan zullen vervuiling zoals stof, mossen en algen nog minder grip krijgen.

Keramische dakpannen en mos: de afwerking telt

Keramische dakpannen kunnen op ontelbare manieren worden afgewerkt en extra beschermd:

 • Ruw zonder afwerking;
 • Verweerde patina;
 • Engobe;
 • Mat of glanzende glazuurlaag;
 • Alle kleuren en maten;
 • ...

Vooral een extra glazuurlaag zal het aanhechten van mos en algen verminderen. Daartegenover staat wel dat deze dakpannen sneller beschadigd raken. Dergelijke pannen zijn wel een stuk duurder dan de standaard stormpannen, maar ze voorkomen meer aanhechting van vuil.

Reinigen van dakpannen

Waarom dakpannen ontmossen?

Het laten ontmossen van jouw dak heeft tal van voordelen. We zetten ze even op een rij:

 • Mooi en verzorgd uiterlijk van het dak en woning;
 • Minder kans op breuk en barsten van de pannen bij vriesweer;
 • Minder vervuiling in de regenwaterput;
 • Minder vervuiling in de goten en afvoeren;
 • Minder algen en mossen = minder vervuiling rondom de woning;
 • Meerwaarde voor de woning;
 • Ideaal om zonnepanelen te plaatsen;
 • ...

Waar op letten bij dakpannen reinigen?

Bij het ontmossen van keramische dakpannen is het héél belangrijk niet te veel druk te gebruiken tijdens de reiniging. Zoek dus een ontmossing specialist die de nodige ervaring en materiaal heeft. Een goede uitgangsbasis is een hogedrukreiniger met ongeveer 80 bar en een V-straal. Naast het reinigen zelf dient er ook goed opgelet te worden waar men loopt om beschadiging van de dakbedekking te voorkomen. Ontmossers die beschikken over stellingen, hoogtewerkers of loopladders hebben hier zeker de voorkeur.

Werkwijze dakpannen ontmossen

Onderstaande lijst geeft een overzicht wat de werkwijze is hoe een vakman pannen ontmost:

 1. Dakinspectie: de vakman komt langs en doet een grondige inspectie het type pan, de ligging en staat van het dak. Hij geeft advies indien pannen eventueel vervangen dienen te worden. Vervolgens maakt de dakreiniger een offerte op om een idee van de kosten te krijgen. Maak een afspraak met een dakwerker om de pannen te laten vervangen.
 2. Afspraak: ben je akkoord met het prijsbestek, dan wordt een afspraak gemaakt om een datum af te spreken wanneer de werken kunnen doorgaan.
 3. Veiligheid & bescherming: de vakman zal het terras en de tuinpaden rondom de woning beschermen, alsook er voor zorgen dat zo weinig mogelijk vervuiling in de goten loopt om verstopping te voorkomen. Vervolgens zal hij, indien nodig, gebruikmaken van professionele ladders, stellingen of een hoogtewerker om de werken veilig uit te voeren.
 4. Dakpannen reinigen: vervolgens gaat de vakman aan de slag met zijn hogedrukspuit en een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel.
 5. Dak controleren: na de hogedrukwerken voert de vakman een inspectie uit of alle korstmossen en algen verdwenen zijn. Bij een onvoldoende reiniging zal de vakman de mossen en algen manueel wegschrapen.
 6. Moswerend middel: de vakman zal een hydrofuge ( spray ) uitvoeren met een mos- en algenwerend doorzichtig middel.
 7. Coating: indien gewenst wordt er een kleurcoating aangebracht om het dak weer een mooie kleur te geven.
 8. Opkuis: na de werken wordt alles netjes opgeruimd.

Om de hoeveel jaar moeten dakpannen ontmost worden?

Er bestaat geen termijn om de hoeveel tijd je jouw dak dient te ontmossen. Alles hangt af van de staat van de dakbedekking en waar & hoe de woning gelegen is. Daken met keramische pannen die in slechte staat en/of in een schaduwrijke omgeving gelegen zijn, zullen sneller vatbaar zijn voor mossen en algen dan gezonde daken in een zonrijke omgeving. We kunnen je wel aanraden om het dak periodiek te inspecteren op vervuiling. Acht je het nodig om het te laten reinigen, contacteer dan een ontmosser.

Aangezien ontmossingswerken geen goedkope aangelegenheid is, kan je wel het dak laten beschermen met een vochtwerend product. Het is een waterafstotende impregnering op basis van silaan /siloxaanemulsie, specifiek voor dakpannen. Het product is dampdoorlatend en je kan er nog steeds een coating op voorzien. Dankzij het product krijgt vervuiling veel minder grip op de pannen.

Pannendak met coating

Hoeveel kost dakpannen ontmossen?

Je dient op een gemiddelde kost te rekenen van €9 - €15 / m² voor het reinigen van dakpannen van een standaard dan met een normale toegang en hoogte. Indien er een hoogtewerker aan te pas dient te komen, dan kunnen er extra kosten aangerekend worden. Wens je jouw dak te laten coaten, dan lopen de kosten op tot +/- €30 / m².

Dakpannen laten ontmossen?

Wens je je dakpannen te laten ontmossen door een firma? Vraag een offerte aan.

Offerte dak ontmossen aanvragen