Om de hoeveel jaar dak laten ontmossen

Er is geen vast tijdstip waarop je je dak dient te ontmossen. Dit hangt volledig af van de ligging van het dakvlak en weersomstandigheden alsook van je gekozen dakbedekking.

Soort dakbedekking

Heb je gekozen voor een poreuze dakbedekking zoals een keramische pan dan zal je dak sneller mos opnemen dan bijvoorbeeld een gladde dakbedekking zonder grote naden.

Let op! Hoewel een leien dak glad oogt, is het materiaal echter erg onderhevig aan vergaring van mossen en andere vervuiling.

Ligging van je woning

De ligging van je woonst is het belangrijkste punt. Een vrijstaande woning met goede verluchting en veel zonrijke plekken, zal sowieso veel minder vatbaar zijn dan een woning omringd door hoge bomen in een windstille omgeving.

De wind zorgt er bijvoorbeeld voor dat regen en dauw sneller opdroogt.

Hellingsgraad van je dak

Het spreekt voor zich dat, hoe steiler je dak is, hoe moeilijker mos het heeft om zich vast te hechten. Een dak met kleine hellingsgraad of platte daken zijn zodoende meer onderhevig aan mosvorming.

Omgeving

Een natuurlijke omgeving zal meer mosvorming op je dak laten gedijen omdat er meer organismen en stof in de lucht zit.

Leeftijd van je dakbedekking

Hoe ouder je dakbedekking, hoe poreuzer deze wordt en hoe vatbaarder ze dus is voor mosvorming. Als je een dakbedekking hebt die ouder is dan 10 jaar is een controle aangewezen.

Regionale verschillen

Wanneer je een dak moet laten ontmossen is afhankelijk van waar je woont.

Offerte dak ontmossen aanvragen