Waarom dak laten ontmossen

Naast het feit dat je dak er mooier en nieuwer uitziet als je het laat ontmossen, zijn er nog tal van redenen waarom je best je dak ontmost of je dak laat ontmossen.

Mos veelal de oorzaak van waterinfiltratie

Mos heeft niet veel nodig om zich vast te hechten maar eens vastgehecht zal het blijven zoeken naar een nog betere hechting in elk spleetje of gaatje. Dit zorgt ervoor dat je dakbedekking poreuzer wordt.

In de winter bevriest het vocht in het mos en zet het uit. Dit proces doet je leien, dakpannen of platen barsten. Omdat deze barsten dan bedekt zijn met mos, vallen ze niet onmiddellijk op. Kleine barsten worden dan al snel groter en vormen een gevaar voor waterinfiltratie.

Deklaag verdwijnt sneller

Je dak is onderhevig aan slijtage, met of zonder mosvorming. Zon en zure regen vreten zich langzaam een weg door de beschermende toplaag. Mos zorgt ervoor dat dit proces enorm versneld wordt.

Een behandeld dak is esthetisch

Iedereen wil in een mooi en verzorgd huis wonen. Wanneer je een woning nadert, is het de gevel en het dak die als eerste opvallen. Door ervoor te zorgen dat deze er als nieuw uitzien, laat je een goeie indruk na aan je bezoekers en natuurlijk ook aan je zelf.

Vergeet niet dat je dagelijks naar je dak kijkt, ook al is dit niet bewust!

Fabrieksgarantie van je dakbedekking

Wat veel vergeten wordt, is dat je dak een fabrieksgarantie heeft, net zoals elk ander product in Europa. Om beroep te kunnen doen op deze garantie dien je wel te kunnen aantonen dat de plaatsing en het onderhoud correct is gebeurd.

Mocht het zijn dat er een fabricagefout aan het licht komt, is de discussie over onderhoud reeds van de baan.

Visuele controle van je dak

Niemand gaat graag op zijn dak om een inspectie van nabij te doen. Als je je dak laat ontmossen, krijg je er als het ware een gratis dakinspectie bij. Zitten er scheuren of barsten in de dakbedekking? Vertoont de schouw geen schade? Is er een lekkage of verstopping aan de dakgoot? ...

Deze visuele controle sluit perfect aan bij ons vorige punt over de fabrieksgarantie. Wanneer er na enkele jaren vervroegde slijtage of zelfs barsten in je dakbedekking komen die eventueel afkomstig zijn van een verkeerde fabricage, kan je ontmosser of ontmossingsfirma je daarop wijzen.

Hoe dan ook kan je initiatief nemen alvorens de schade erger wordt. Waterinsijpeling zie je immers niet steeds onmiddellijk.

TIP: hou een paar nieuwe dakpannen in aanslag. Als het ontmossingsbedrijf een gebroken dakpan ziet, kan hij deze vervangen door de nieuwe dakpan.

Isolatie en energiegebruik

Een versleten of aangetast dak kan je isolatiewaarde verminderen omdat je isolatie aangetast wordt. Hierdoor kan water of zelfs ongedierte via je dak naar binnen komen. Dit zal ongetwijfeld leiden tot warmteverlies en energieverlies.

Offerte dak ontmossen aanvragen